Polecamy...

Cydr - jaki sprzęt przyda się do warzenia cydru?

8 czerwca 2016

Lubisz degustować alkohole? Jak wiadomo, dużo ludzi także lubi to robić. Jednak nie każdy może, ponieważ w niektórych przypadkach nie ma możliwość w ogóle napicia się alkoholu. Picie niektórych alkoholi ma zbawienny wpływ na zdrowie. Działają rozgrzewająco oraz odkażająco.

Ci jednak, którzy pić ich nie mogą nawet w małych ilościach, już swoją porcję wypili wcześniej lub mają takie problemy zdrowotne, że nie mają jak nawet skosztować. Trudności związane ze zdrowiem, których następstwem jest niemożność picia alkoholu, nie zawsze są spowodowane tym, że ktoś już kiedyś przesadził z tym trunkiem. Niekiedy mamy takie schorzenia, które same w sobie nie pozwalają korzystać z dobroci oraz różnorodności dostępnych alkoholi.

Każdy z nas wie, gdzie może kupić alkohol, nie jest to żadną tajemnicą, że dostaniemy go w sklepie spożywczym czy barze i restauracji. Mimo iż nie gardzimy tym, co możemy znaleźć w sklepie, to wolelibyśmy jednak lepszą jakość. Dlatego, wielu ludzi woli robić trunki samemu. Zwykle w domach robimy bimber. Można go zrobić dosłownie ze wszystkiego, zaczynając od ziemniaków, na płatkach kwiatów kończąc. Takie alkohol jest nie tylko smaczny, ale także znacznie mocniejszy, a więc często jest tak, że nawet nie zauważamy, kiedy przenosimy się do innego świata. To jak mocny będzie alkohol, zależy od samego właściciela, który za taki wyrób się wziął. Zwykle, jeżeli nikt nie zamierza się delektować, to przepuszczanie trwa bardzo krótko i już po niewielkiej ilości czasu bimber jest przelewany do butelek. W takim wypadku jest on robiony tylko po to, aby jak najszybciej odebrać jasne myślenie. Dla tych, którzy lubią się delektować, znacznie lepszym wyjściem jest dość długa produkcja alkoholu. Staramy się także, aby wtedy nie było on taki mocy oraz miał w miarę przyzwoity smak.

Butelki, drożdże, fermentory

Dla tych, którzy za bimbrem nie przepadają, ale lubią wypić coś o smaku piwa, doskonale będzie się nadawał cydr. Co więcej, jeśli mamy dużo jabłek i to w dodatku ze swojego sadu, to, dlaczego mają się zmarnować, skoro możemy je wykorzystać do zrobienia własnego napoju?

Co nam będzie potrzebne do wyrobu cydru? Przede wszystkim jabłka. Dość przydatne będą także kapslownice dwuramienne, butelki, drożdże do wyrobu cydru, fermentor z pokrywką, który posiada także kranik. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie nam rozlewać trunek do butelek. Skoro mamy kapslownicę i butelki szklane, to bardzo przydatne będą także kapsle, którymi butelki zatkamy.

 

 

To może Cię zainteresować