Polecamy...

Domowe winiarstwo dla początkujących, poradnik

8 czerwca 2016

Uwielbiasz wino? Jest dość dużo osób, które twoje smaki podzielają. Wino znajdziemy w praktycznie każdym sklepie. Jedni wolą słodkie inni wytrawne. Wszystko zależy od gustu. Jeszcze inni pija to najtańsze, które jest tak napakowane siarką, że większość osób nie przeżyłaby do końca butelki. Jednak większość takich organizmów jest już zahartowanych i wypijanie czegoś takiego nie powoduje u nich śmierci. Niszczy jednak wszystkie organy oraz ciężko uzależnia.

My, mimo iż lubimy wino, do uzależnionych nie należymy. Zdrowo, jest napić się lamki wytrawnego wina do obiadu czy wieczorem, czytając książkę. Jednak nie każdy wytrawne lubi, ponieważ ma ono cierpki smak i za pierwszym łykiem powoduje, że się krzywimy i robimy głupie miny. Ktoś, kto jest przyzwyczajony, nie będzie tak reagował. Jeżeli jesteś wielbicielem słodkiego wina, to niestety mas spory problem, ponieważ w sklepach takie całkowicie słodkie jest bardzo trudno znaleźć. Oczywiście, nie jest to niemożliwe, ale zwykle to słodkie, to właśnie to, które jest nafaszerowane siarką. My jednak takiego pic nie chcemy, dlatego musimy sami sobie zrobić wino.

Sprzęt i winogrona

Masz w domu sad, w którym znajdą się także winogrona? Jeśli tak, to doskonale, a więc już podstawowy składnik do zrobienia wina masz. Teraz pozostaje tylko za to się zabrać. Większość ludzi wykręca się tym, że nie wie jak robić, a po drugie musi to stać długo, trzeba doglądać itp., są to tylko mało znaczące wymówki, dlatego my dzisiaj zabierzemy się za robienie wina, które będzie doskonałe w smaku i co najważniejsze - słodkie.

Czego potrzebujemy? Przede wszystkim winogron najlepiej ciemnych około 10 kg. Następnie biegniemy do sklepu po 5 litrową butelka wody niegazowanej. Jeżeli nie chce nam się gonić lub nie mamy jak, to przegotowujemy kranówkę i też będzie. I ostatni składnik, który nadaj słodkość naszemu trunkowi, czyli cukier, którego potrzebujemy 3,5 kg.  

A więc bierzemy wszystkie składniki i zabieramy się do pracy. Pamiętaj, że winogron, które będą na Twoje wino przeznaczone, nie powinniśmy myć. Zabawę zaczynamy od zmiażdżenia owoców. Następnie przekładamy je do butli i zalewamy 3 litrami letniej wody, którą wcześniej przygotowaliśmy. Mieszamy 2 kg cukru i litr wody, a następnie dodajemy do winogron. Mieszamy i butelkę zatykamy korkiem, który zawiera rurkę fermentacyjną. Po trzech dniach stania mieszanki dodajemy do niej wymieszany 1,5 kg cukru z litrem wody. Po upływie 7 dni przecedzamy całość i znowu wlewamy do butli. Kiedy minie miesiąc możemy ściągnąć wino do gąsiora.

 

 

To może Cię zainteresować