Polecamy...

Jak zrobić domowe piwo?

30 listopada 2017

​Wszystko zaczęło się kilka lat temu, od Ataku Chmielu. To właśnie pierwsze craftowe piwo, które zostało uwarzone i wypuszczone do sprzedaży w naszym kraju przez browar Pinta. Od tego czasu w naszym kraju powstały setki browarów rzemieślniczych. Wiele z nich zostało założonych przez piwowarów domowych.

Piwowarstwo domowe również cały czas zyskuje na popularności w naszym kraju. Coraz więcej osób chce warzyć swoje piwo, tworzyć nowe smaki. Jeżeli i Ty chcesz dowiedzieć się o tym więcej i już masz w planach uwarzenie swojego pierwszego piwa, zapraszamy do dalszej części artykułu.

Jak więc uwarzyć swoje własne, domowe piwo?

Zacznijmy od tego, co musimy kupić. Wszystko, co zaraz wymienimy, jest dostępne w sklepie Alembik:

1) Duży garnek emaliowany wraz z pokrywą o pojemności około 30 litrów
2) Fermentator
3) Termometr
4) Cukromierz
5) Mieszadło
6) Słód
7) Chmiele
8) Drożdże 
9) Butelki
10) Kapsle
11) Kapslownica

Zacieranie piwa

Zaczynamy od zacierania. Zalecamy od razu kupić słód ześrutowany, aby nie była nam potrzebna śrutownica. Wodę podgrzewamy, dodajemy do niej słód, a następnie doprowadzamy do temperatury około 65 stopni Celsjusza. Od czasu do czasu mieszamy i zostawiamy na ogniu, w takiej temperaturze, przez godzinę.

Przeprowadzenie filtracji

Kolejnym procesem, który musimy przeprowadzić, jest filtracja. Musimy oddzielić roztwór od resztek słodu. Do tego będzie nam potrzebny fermentator, najlepiej z kranikiem.

Wlewamy roztwór do filtratora i czekamy, aż słód opadnie na dno. Następnie, gdy już opadnie, odkręcamy kranik i odlewamy brzeczkę. Co ważne, na początku piwo będzie mętne, więc zalecamy, aby początkowe zlane piwo wlać jeszcze raz do fermentora.

Warzenie

Gdy już przeprowadzimy filtrację, musimy przejść do warzenia. Warzenie oznacza oczywiście jego gotowanie. Doprowadzamy piwo do wrzenia i gotujemy przez godzinę. Właśnie w jej trakcie dodajemy do piwa chmiel, najczęściej w 3 dawkach. Chmiel na goryczkę dodawany jest w trakcie gotowanie, chmiel na aromat natomiast pod sam koniec, zazwyczaj w ostatniej minucie.

Po zakończeniu warzenia musimy jak najszybciej ochłodzić brzeczkę do około 20 stopni Celsjusza. Możemy wykorzystać do tego chłodnicę, jednak w przypadku takiej objętości – 20 do 30 litrów, nie będzie ona sprzętem koniecznym. Fermentacja piwa

Następnym etapem jest właśnie fermentacja piwa. Musimy przelać piwo z filtratora do fermentora, najlepiej wykorzystać do tego rurkę. Pamiętajmy, że musimy również oddzielić brzeczkę od resztek chmieli. Wraz z nią w filtratorze powinna zostać mątwa, której będzie około od 1,5 do 2 litrów.

Gdy brzeczka znajdzie się już w fermentorze, dodajemy do niej drożdże. Co ważne, brzeczki nie mieszamy, dodatkowo musimy pamiętać o tym, aby zadbać o temperaturę brzeczki. Sprawdźmy temperaturę, w jakiej fermentują nasze drożdże – w przypadku, gdy będzie ona za wysoka, drożdże umrą, w przypadku, gdy za niska – nie będą one pracować z pełną efektywnością i piwo będzie niedofermentowane.

Po kilku godzinach w fermentorze rozpocznie się tzw. fermentacja burzliwa. Fermentor nie może być zamknięty, może być tylko lekko przykryty – wiąże się to z intensywnym pienieniem. Trwa ona do tygodnia.

Fermentacja cicha

Po około tygodnia przelewamy piwo do innego fermentator. Piwo musi być szczelnie domknięte, wykorzystujemy w tym celu pokrywkę oraz rurkę fermentacyjną – aby możliwe było odprowadzanie produktów fermentacji. Fermentacja cicha trwa od 2 do 3 tygodni. Po tym czasie przychodzi czas na…

Rozlew

Nasze piwo jest gotowe! Możemy je rozlać do butelek i zakapslować – o tego potrzebne będą oczywiście butelki, kapsle i kapslownica. Wszystko jest oczywiście do kupienia w sklepie Alembik.

Czy warto?

Jak widać, uwarzenie własnego piwa nie jest niczym trudnym. O ile na początku może się nam wydawać, że koszty takiego warzenia piwa są znaczne, warto pomyśleć o tym, ze większość sprzętu jest wielokrotnego użytku. Tak naprawdę z każdą kolejną warką musimy kupić tylko kolejne składniki.

Warzenie piwa to wspaniała przygoda, którą wciąga coraz więcej osób w naszym kraju. I Ty daj się jej porwać. Zdajemy sobie sprawę, że dla osób, które stawiają swoje pierwsze kroki, cały czas proces ten może wydawać się odrobinę skomplikowany, ale w przypadku jakichkolwiek pytań i wątpliwości co do sprzętu czy potrzebnych składników – pamiętajcie, że zawsze możecie liczyć na wsparcie pracowników sklepu Alembik!

To może Cię zainteresować