Polecamy...

Rola drożdży w produkcji alkoholu

26 Marzec
2018

Niezależnie od tego, jaki alkohol chcemy wyprodukować, musimy zdawać sobie sprawę, że prawdopodobnie nie będzie opcji, aby cały proces mógł dojść do skutku właśnie bez użycia drożdże. Jakie jest ich zadanie, kiedy są potrzebne i co po prostu trzeba o nich wiedzieć? Zapraszamy do dalszej lektury! 

Każdy powinien wiedzieć, że podstawowym zdaniem drożdży jest fermentacja. Drożdże żywią się cukrem, który następnie dzięki nim przekształcany jest właśnie na pożądany przez nas alkohol. Proces ten zachodzi zarówno w przypadku piwowarstwa, jak i produkcji wina czy nawet cięższych alkoholi jak np. bimber.

Czym różnią się drożdże?

Poza tym, że poszczególne szczepy drożdży stosowane są do różnych alkoholi, każdy z nich dzieli od siebie znacznie więcej detali. Przede wszystkim, musimy zdawać sobie sprawę, zwłaszcza w przypadku warzenia piwa, że mamy drożdże, które fermentują płytko oraz głęboko. W pierwszym przypadku ilość cukru, który zostanie przetworzony na alkohol, jest relatywnie niewielka. Przez to piwo będzie miało mniej alkoholu oraz będzie słodsze (w końcu sporo cukru nie zostanie przefermentowane).

W przypadku głębokiego odfermentowania, alkoholu będzie więcej, natomiast cukru w piwie mniej. Samo piwo przez to będzie również znacznie mniej treściwie.

Różne smaki, różne zapachy

Sama ilość cukru czy alkoholu to jednak nie wszystko, co odróżnia od siebie działanie poszczególnych szczepów. Warto pamiętać, że różne z nich mają różne efekty fermentacji. Znaczy to, że podczas tego procesu powstają różne produkty, które mają wpływ na smak oraz na zapach danego trunku. Przykładowo, drożdże wykorzystywane podczas warzenia piw belgijskich wytwarzają znaczne ilości estrów i fenoli, które wyczuwalne są właśnie w piwach tego rodzaju. Pojawienie się w innych piwach nie jest wskazane, natomiast piwa belgijskie bez fenoli i estrów nie są wskazane.

Pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze

Kolejnym aspektem, którego nie możemy pominąć, jest temperatura, w której nasze drożdże będą fermentować. Jest to kwestia absolutnie kluczowa, od której zależy to, czy nasz alkohol się uda, czy też nie. Różne drożdże posiadają różne odpowiednie temperatury fermentacji. Co jednak w przypadku, gdy temperatura będzie za niska lub też za wysoka?

Z jednej strony drożdże mogą nie wystartować, więc do fermentacji nie dojdzie. Drożdże też w przypadku temperatury zbyt wysokiej mogą zginąć – efekt będzie dokładnie taki sam. Jeżeli drożdże nie będą fermentowały „pełną mocą”, to alkohol może być niedofermentowany – nie uzyskamy przez to oczekiwanej ilości alkoholu. Warto też pamiętać o tym, że konkretne szczepy drożdży mogą mieć w konkretnych, nieodpowiednich temperaturach, będą miały nieodpowiednie efekty uboczne produkcji, przez co zarówno zapachy, jak i smaki, które odkryjemy w naszym alkoholu, mogą nas niekoniecznie pozytywnie zaskoczyć.

Same drożdże piwowarskie dzielą się również na te dolnofermentacyjne oraz górnofermentacyjne. Służą one do warzenia piw górnej, jak i dolnej fermentacji. Różnią się one znacznie – w końcu to od nich m.in. zależy podział na piwne style. Wracając jednak do samej temperatury warzenia – drożdże dolnofermentacyjne należą do drożdży, które lubią temperatury niskie i w nich powinna odbywać się fermentacja, natomiast drożdże górnofermentacyjne najlepiej sprawdzają się w temperaturach wyższych, sięgających nawet 25 stopni Celsjusza.

Jak dobrać odpowiednie drożdże i gdzie je kupić?

Przede wszystkim, musimy wiedzieć, jaki alkohol chcemy. Potem musimy sprawdzić jak go uzyskać i jakie drożdże do tego będą najlepszym wyborem. W przypadku takich sklepów jak np. Alembik, z jednej strony możemy liczyć na obszerne opisy konkretnych drożdży w ich sklepie internetowym, w drugim możemy liczyć na konkretną obsługę, która na pewno doradzi nam najlepszy wybór w jednym z ich sklepów stacjonarnych.

W ofercie Alembik znajdziemy ogromną ilość szczepów drożdży, zarówno w formie płynnej, jak i również stałej, które przeznaczone są zarówno do piwa, wina, jak i również produktów gorzelniczych.

Warto pamiętać, że w przypadku drożdży warto postawić na te wysokiej jakości. W sklepach Alembik zawsze dostaniemy te najlepsze, od znanych producentów, takich jak, chociażby Mangrove czy Coobra.

To może Cię zainteresować