Polecamy...

Wino z pomarańczy

8 czerwca 2016

Lubisz owoce? Oczywiście, nie znajdziemy takiej osoby, która nie lubi, chociaż jednego rodzaju tych słodkich i soczystych przysmaków. Jednak u nas występuje ich dość niewiele gatunków. Te najciekawsze rosną w innych krajach i muszą być sprowadzane do nas, abyśmy mogli cieszyć się ich smakiem.

Najlepsze owoce znajdziemy jesienią, kiedy to są już dojrzałe i świeże. Jeśli mieszkałaś na wsi, a twoi rodzice mieli sad, to na pewno pamiętasz smak owoców prosto z drzewa. Każde dziecko uwielbia  wspinać się po drzewach i to właśnie takim sposobem zdobywać pyszności. Jednak jesień to nie tylko czas jedzenie pysznych owoców, ale także porządków nie w ogrodzie. W tym czasie zwykle grabi się liście, które zalegają pod drzewami, zbiera się wszystkie owoce na przetwory oraz pomaga przy pracach domowych. Zwykle do takich prac należą między innymi struganie jabłek na marmoladę czy też drylowania wiśni na zimę. Mimo iż, owoce są pyszne, to nie chce nam się stać cały czas z obierakiem czy drylownicą.

Zwykle jednak tato ratował z opresji, ponieważ lubił robić domowe wina. Dzięki temu część owoców była zabierana przez niego, a my mieliśmy m niej pracy. Z czego zwykle akie wino było robione? Przede wszystkim z jabłek, agrestu, gruszek oraz wszystkich owoców, jakie były dostępne w ogrodzie.

Niecodzienny składnik

Teraz będąc dorosłą osobą, możesz kontynuować działo taty i także robić własne wina. Jednak, jeśli jesteś już po 30 – tce to zdążyłaś już wile rodzajów ich zrobić. Dlatego czas na coś nowego. Co powiesz na wino z pomarańczy? Niecodzienny pomysł, ale czemu nie spróbować? Do takiego wina będziemy potrzebować na sam początek jeden pomarańczy, cukier, drożdże i wodę. Wyciskamy pomarańczę i łączymy składniki. Zatykamy butelkę watą i czekamy trzy dni. Po ich upływie kupujemy około 5 kg pomarańczy, wyciskamy z nich sok i zlewamy do butli. Dolewamy 5 litrów wody, która jest przegotowana i ostudzona, a także dodane zostało do niej 2 kg cukru. Do tego dolewamy mieszanka przygotowaną z jednej pomarańczy i zatykamy korkiem z rurką napełnioną wodą. Na ile odstawić takie wino? Oczywiście im dłużej, tym lepiej. Możemy to zrobić np. po 12tygodniach. Po tym czasie fermentacja powinna się skończyć. Jeśli wino się nie pieni, to znaczy, że proces dobiegł końca. Może się jednak okazać, że takie bulgotanie i fermentacja skończy się już po 3 tygodniach. Dla pewności lepiej jest zostawić je jednak dłuższy czas, aby wyszło jak najlepsze w smaku.

 

 

To może Cię zainteresować